Få bättre lön som sjuksköterska

Få bättre lön som sjuksköterska

Sjuksköterskor är den mest underbetalda arbetarna i samhället om man jämför lön kontra utbildning. Yrkesgruppen har sedan länge larmat om tuffa arbetsförhållanden, dålig löneutveckling och att ledningen på sjukhusen hellre lägger pengar på bemanningsföretag hyrläkare än att höja deras löner till en vettig nivå. Sjuksköterskorna har verkligen försökt med allt från strejk, larmat i media och till och med genomfört massuppsägningar.

Att starta ett eget företag sjuksköterska är inte alltid lätt. Speciellt inte om man redan jobbar som sjuksköterska på heltid och är helt utmattad när man kommer hem. Dem flesta vill ha orken att dra igång ett företag men chanserna att återhämta sig innan sjukhuset ringer in än är ofta små, så fritiden går mest åt till att vila.

Ett tips om man inte får den lönen man tycker sig vara värd eller en arbetsmiljö som inte kräver att all ens lediga tid går åt till att vila upp sig är att börja jobba som hyrsjuksköterska för ett bemanningsföretag. Efter sista tidens uppror bland sjuksköterskor så har marknaden för att hyra in vårdpersonal exploderat. Vill du bli konsult inom vården kommer du alltså troligen få mycket högre lön.

Många som sagt upp sig från sina jobb i samband med sjukvårdsupproret har bara dagarna efter kommit tillbaka till sin förra arbetsplats som inhyrd och med 50-100% bättre lön. Ledningarna på sjukhusen gillar självklart inte detta, men dem är skyldiga att bemanna sjukhusen enligt lagen och har därmed inget val om dem inte hittar andra sjuksköterskor som vill jobba.

Det finns skräckhistorier om hur sjuksköterskor som vidare utbildat sig till specialistsjuksköterskor till och med fått kliva ner i lön efter utbildningen för att dem byter avdelning. Detta skulle aldrig hända via ett bemanningsföretag då man får betalt efter vilken utbildningsnivå man har.