Tips på hur du reparerar och tar hand om ditt hår!

Förr brukade man säga att det inte gick att reparera ett slitet hår, men faktum är att det har hänt rätt mycket. Numera går det faktiskt att till viss mån laga ett hår som fått skador av till exempel blekning eller värme. Vi tänkte gå igenom vad som kan reparera ett hår, men också ge lite tips på hur du undviker att få skador på håret.

Produkter som kan reparera håret:

Ett av de mest kända varumärkena som tillverkar reparerande produkter är förmodligen Olaplex. De står bakom kultklassikern Olaplex no 3, som är en hemmabehandling för att reparera slitet hår, men också nya Olaplex no 6 som är en leave-in-produkt med liknande egenskaper. Tillsammans fungerar de otroligt väl! De passar för de flesta hårtyper men kanske framför allt väl för ett lockigt eller torrt hår.

En uppstickare bland produkter som reparerar håret är K18. Detta är ett lite dyrare varumärken, men lovorden som deras Repair Mask får är många! De verkar ha tagit skönhetsvärlden med storm, och räknas nu som ett alternativ till Olaplex. Däremot har K18 inte lika många produkter som Olaplex och de är även dyrare. Så just nu tror vi att Olaplex kommer hålla sig som första valet när man söker en reparerande produkt för håret.

Undvik skador på håret:

De flesta vet att man bör undvika att färga, bleka och värmestyla håret för mycket. Att det är viktigt att använda värmeskydd, men trots det blir det ibland lite tokigt. Det är då de reparerande behandlingarna ovan är ett bra val. Men om man vill undvika att skada håret, kanske rent av odla ut drömsvallet, och redan undviker slitande behandlingar, ja då finns det faktiskt saker att göra! Till att börja med – kasta dina hårda hårtofsar och framför allt de med metalldelar. De ruggar av håret och sliter massor. Skaffa dig istället en scrunchie och gärna i siden. De hjälper håret att inte slitas av och just siden är ett fantastiskt material för håret.

Nu för tiden kan kanske en nattmössa kännas lite gammalmodigt, men de nya är väldigt snygga och fyller en helt annan funktion. Förr använde man en nattmössa för att inte frysa, men de nya som är tillverkade i siden vårdar ditt hår och skyddar faktiskt även din frisyr. Så har du problem med att ditt hår slits av, lockarna ruggas upp när du sover eller om du bara vill skydda ditt hår lite extra, ja, då ska du absolut skaffa dig en nattmössa!

Om olyckan varit framme:

Ja, vad ska man säga. Ibland har det uppkommit slitage och skador på håret som inte ens de dyraste behandlingarna kan åtgärda. Då är det bara att ta till saxen dessvärre. Klipp av det slitna och börja om. Ett slitet hår är aldrig särskilt vackert och det är bättre att ha kortare hår än slitet. Skulle du känns att du absolut inte trivs med ett kort hår, så kan du skaffa löshår. Numera finns det fantastisk kvalitet och med massor av olika färger, texturer och längd.